نوشته شده توسط : کاریاب

نام فایل (Filename) چیست؟

نام فایل متنی است رشته (String) که یک فایل (File) را مشخص می‌کند. هر فایلی که در هارد دیسک (Hard Disk) رایانه ذخیره می‌شود، یک نام فایل دارد که به شناسایی فایل در یک پوشه (Folder) کمک می‌کند. بنابراین، هر فایل در یک پوشه خاص باید نام فایل متفاوتی داشته باشد، در حالی که فایل‌های موجود در پوشه‌های مختلف می‌توانند نام یکسانی داشته باشند.

نام فایل‌ها ممکن است حاوی حروف، اعداد و شخصیت (Character) دیگر باشد. بسته به سیستم عامل (Operating System)، کاراکترهای خاصی را نمی توان استفاده کرد زیرا با اپراتورها یا سایر نحو (Syntax) استفاده شده توسط سیستم عامل در تضاد هستند. سیستم عامل های مختلف نیز محدودیت های متفاوتی برای تعداد کاراکترهایی که یک نام فایل می تواند داشته باشد، دارند. در حالی که سیستم عامل های قدیمی نام فایل ها را فقط به 8 یا 16 کاراکتر محدود می کردند، سیستم عامل های جدیدتر اجازه می دهند نام فایل ها تا 256 کاراکتر باشد. البته، برای بیشتر اهداف عملی، معمولاً 16 کاراکتر کافی است.

نام فایل‌ها نیز معمولاً شامل یک پسوند فایل (File Extension) هستند که نوع فایل را مشخص می‌کند. پسوند فایل نیز "پسوند نام فایل" نامیده می شود زیرا به نام فایل پس از یک نقطه یا نقطه اضافه می شود. به عنوان مثال، یک سند مایکروسافت ورد ممکن است "document1.doc" نامیده شود. در حالی که از نظر فنی نام فایل در مثال قبلی "document1" و "doc" پسوند است، همچنین قابل قبول است که به "document1.doc" به عنوان نام فایل اشاره شود. در برخی موارد، نام فایل ممکن است حتی به محل دایرکتوری فایل اشاره داشته باشد، به عنوان مثال ("My DocumentsSchool Papersdocument1.doc").

می توانید با کلیک بر روی یا نام فایل، یک ثانیه منتظر بمانید، سپس دوباره روی نام فایل کلیک کنید. تا زمانی که فایل قفل نشده باشد، نام فایل برجسته می شود و می توانید نام جدیدی برای فایل تایپ کنید. همچنین می‌توانید اولین باری که فایل را از یک برنامه ذخیره می‌کنید یا با انتخاب «ذخیره به‌عنوان...» از منوی فایل برنامه، نام آن را نام‌گذاری کنید.



:: بازدید از این مطلب : 4
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 12 فروردين 1404 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

مفهوم پسوند و فرمت فایل چیست؟

اگر ازتون بپرسند که پسوند و فرمت یک فایل یعنی چه و چه مفهومی دارد، چه می گویید؟ برای اینکه به این پرسش پاسخ دقیقی بدهید در ادامه با ما همراه باشید.

تعریف پسوند یک فایل

زمانی در کلاس درسی به ما میگفتند با اضافه کردن مثلا واژه ی “گاه” به یک کلمه آن کلمه به اسم مکان تبدیل می شود. حالا تصور کنید در اینجا با اضافه کردن یک exe به اسم یک فایل آن را به برنامه کامپیوتر تبدیل کنیم!

خب باید بگویم که اصلا اینطور نیست!! چرا که پسوند تنها مشخص میکنه که محتوای درون فایل از چه نوع ساختاری می باشد! این بدان معناست که ما و نرم افزار ها بدون اینکه فایل را باز کنیم بدانیم که ساختار داده ای آن فایل به چه شکلی نوشته شده است تا با آن ساختار  آن فایل را بخوانند و اجرا کنند.

تصور کنید شما پسوند یک فایل را از انتهای آن حذف کنید! برای مثال یک فایل zip که به اسم computer.zip میباشد را به computer تغییر بدهید. حالا اگر مثلا در سیستم عامل های ویندوز روی این فایل دابل کلیک کنید با پنجره ای روبرو خواهید شد که از شما میپرسد با چه برنامه ای این فایل را باز کنم؟ در حالی که قبل از اینکه پسوند zip را پاک کنیم ایکن نرم افزار win rar یا هر نرم افزار دیگری که برای باز کردن فایل های zip به کار میبردید، روی فایل computer.zip قرار گرفته بود.

تعریف پسوند فایل

پسوند تنها مشخص کننده این است که آن فایل، چه فایلی باشد و اساسا در ساختار آن فایل هیچ نقشی ندارد و تنها از بیرون ، ما و نرم افزار های دیگر متوجه میشویم که آن فایل، چه فایلی است.

دو فایل با پسوند zip و apk هردو یک ساختار مشابه دارند یک apk را به zip تغییر دهید میتوانید مثلا با نرم افزار win rar آن را باز کرده و محتوای درونش را مشاهده کنید. اما اگرچه ساختار یکی است، با این حال محتوایی که درونشان قرار گرفته است یکی نیست و اندروید موقع خواندن یک فایل apk با توجه به طرز قرار گرفتن محتوای درون فایل apk آن را اجرا میکند.

همانطور که میدانید یک فایل zip میتواند شامل یک پوشه ، دو پوشه و انواع فایل های دیگری باشد و این محتوا است نه ساختار! و خب اگر شما فایل های apk را باز کنید متوجه میشوید که پوشه هایی با یک اسم یکسان در تمامی آن ها وجود دارند و همه آنها شامل یک فایل با فرمت exe هستند.

پس ساختار با محتوای درونی فرقی زیادی دارد و به یک معنی نیست!

فرمت فایل چیه؟

شاید بگویید مگر پسوند همان فرمت نیست؟ جواب خیر است!

چیزی که در بالا گفته شد ، پسوند فایل بود و در واقع آن پسوند راهی بود تا بتوانیم فرمت را تشخیص دهیم. اما فرمت فایل چیست؟

اگر به متن بالا یعنی توضیحات پسوند برگردیم ، گفته شد که پسوند این را مشخص میکند که محتوای درون فایل از چه نوع ساختاری می باشد. ما به این ساختار (فرمت) میگوییم.

تعریف فرمت فایل:

فرمت به معنی قالب، یک روش استاندارد جهت نشان دادن نوع فایل ، نحوه قرار گیری داده ها و نحوه رمزنگاری است. به بیان خیلی ساده تر، فرمت نوع فایل را مشخص میکند و به عبارتی میتوان گفت که فرمت یک روش استاندارد جهت نشان دادن ساختار فایل(باینری یا اسکی) و یا نوع فایل مانند فایل تصویری، متنی، صوتی و………باشد.

نکته اول:

به پسوند فایل معمولا به صورت مستقیم فرمت فایل نیز گفته میشود. پسوند فایل، الزاما فرمت فایل را نشان نمیدهد. ممکن است با یک دستکاری ساده پسوند فایل تغییرداده شود(یکی از حقه های هکرها). به هر حال از این استثنا ها صرف نظر کرده و پسوند فایل را(در انگلیسی File Extension) در برخی موارد  همان فرمت فایل مینامیم. همچنین ممکن است فایلی دارای هیچ پسوندی نباشد!

نکته دوم:

پسوند، یکی از راه های شناسایی فرمت فایل است. فرمت فایل نوع فایل را مشخص میکند و اگرچه پسوند هم همین کار را میکند، اما پسوند همانطور که گفتیم دستکاری میشود.



:: بازدید از این مطلب : 4
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 12 فروردين 1404 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

File System چیست؟

File System مجموعه قوانین و الگوهایی است که با استفاده از آن‌ها می‌توانیم فایل‌های مورد نیاز خود را ذخیره و طبقه‌بندی کنیم (همان‌طور که در تصویر فوق مشخص است، یک فایل‌ سنتی داریم که برای ذخیره‌سازی پوشه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ اما در عین حال امروزه اکثر داده‌ها در فایل‌ سیستم بر روی هارددیسک‌ها ذخیره می‌شوند.) از این روی، درک ساختار و نحوۀ کار فایل‌ سیستم‌ موجب تسهیل فرآیند مواجهۀ با مشکلات عجیب‌وغریب مربوط به دیتا نظیر ناسازگاری نوع دیتای ذخیره‌شده، بازیابی و یا اِعمال تغییرات در آن‌ها می‌شود و از همین روی، در ادامه قصد داریم تا برخی از مفاهیم اصلی فایل‌ سیستم را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

فایل چیست؟
File مجموعه‌ای از آدرس‌های منطقی مختلف است بدین معنی که هر فایل به نوعی متشکل از یکسری آدرس است که در هر یک از آن‌ها بخشی از دیتای خاصی ذخیره شده و مجموعهٔ این داده‌ها یک فایل را تشکیل می‌دهند که برای درک بهتر این موضوع، بایستی تفاوت بین آدرس‌های منطقی و فیزیکی را دریابیم.

Logical addresse (آدرس منطقی) چیزی است که توسط سی‌پی‌یو تولید می‌شود و تحت عنوان Virtual Addresse (آدرس مجازی) نیز شناخته می‌شود اما این در حالی است که Physical Address (آدرس فیزیکی) به یک سلول خاص از حافظهٔ اصلی سیستم، یا به عبارتی رَم، اشاره دارد.

هر یک از فایل‌ها می‌توانند فرمت‌های متفاوتی داشته باشند که از آن جمله می‌توان فایلی با قابلیت اجرا، فایل متنی و غیره را نام برد و همان‌طور که پیش‌تر بیان کردیم، تمام محتوای فایل‌ها در یکسری آدرس ذخیره می‌شوند و دیتای ذخیره‌شده نیز از نوع عدد، کاراکتر یا به صورت محتوای باینری (صفر و یک) می‌تواند باشد؛ علاوه بر موارد مذکور، هر یک از این فایل‌ها یکسری اَتربیوت یا ویژگی مانند تاریخ ایجاد، نام یا محل ذخیره و غیره را شامل می‌شوند.

مدیریت فایل‌های باز یا به عبارت دیگر فایل‌هایی که اصطلاحاً قابلیت Read دارند، در سیستم‌عامل با سازوکار خاصی انجام می‌شود به طوری که جدولی تحت عنوان Open-File، لیستی از آدرس فایل‌هایی با قابلیت Read را نگاه‌داری می‌کند که علاوه بر آدرس فایل‌ها، یکسری اطلاعات دیگر در مورد هر فایل در این جدول ذخیره می‌شود که در ادامه هر یک از آن‌ها را بیان می‌کنیم:

- تعداد دفعاتی که فایل مد نظر توسط کاربری خوانده شده یا مورد استفاده قرار گرفته
- آخرین موقعیت فایل‌های خوانده‌شده
- آدرس فایل روی هارددیسک
- قوانین دسترسی به یک فایل خاص

همچنین در برخی موارد نیاز است تا دسترسی به برخی فایل‌ها را محدود کنیم به ویژه هنگامی که کاربر دیگری قصد به اصطلاح Write کردن روی آن را فایل داشته باشد. برای مثال، در سیستم‌عامل یونیکس و دیگر سیستم‌عامل‌های مبتنی بر آن همچون گنو/لینوکس، استفاده از چنین جدولی موجب جلوگیری از وقوع مسائلی همچون Race Condition می‌شود (Race Condition اساساً زمانی به وجود می‌آید که نحوۀ کارکرد درست یک اپلیکیشن به اجرای ترتیبی از فرآیندها یا تِرِدها بستگی داشته باشد به طوری که اگر اپلیکیشن مدنظر وارد یک فاز رقابتی شود، چنین شرایطی منجر به اجرای نادرست اپلیکیشن و در نهایت ایجاد باگ در آن شده که این مسئله ارتباط مستقیمی با اجرای فرآیندها یا تِرِدها با امکان دسترسی به یکسری منابع مشترک در سیستم بستگی دارد که از همین روی و برای اجتناب از چنین شرایطی، بایستی از ابزارهایی استفاده کرد تا عملیات سیستم به‌گونه‌ای هندل شوند تا در یک زمان خاص فقط یکی از پروسس‌ها به منابع مشترک دسترسی داشته باشند.)

دایرکتوری چیست؟
Directory به طور خلاصه به مجموعه‌ای از فایل‌ها گفته می‌شود. به عبارت دیگر، دایرکتوری ساختاری است که مجموعه‌ای از اصطلاحاً File Object و اطلاعات مربوط به هر یک از فایل‌ها را شامل می‌شود (این فایل آبجکت‌ها معمولاً به طیفی از آدرس‌ها اشاره دارند که مرتبط با بخش‌های مختلف یک فایلی هستند روی حافظه ذخیره شده است.) بنابراین می‌توان گفت که ساختار دایرکتوری به صورت یک ساختار سلسله مراتبی است که یکسری زیرشاخه را شامل می‌شود.

دیسک چیست؟
Disk برای ذخیره‌سازی فایل سیستم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و انواع مختلفی دارد که از آن جمله می‌توان به Solid State Drive یا به اختصار SSD و Hard Disk Drive یا به اختصار HDD اشاره کرد. همچنین هر دیسک قابلیت تقسیم به بخش‌های مختلف را دارا است و هر قسمت اصطلاحاً Partition نامیده می‌شود و حجمی از پارتیشن‌های دیسک که در دسترس بوده و قابلیت ذخیره‌سازی دیتا را دارند، اصطلاحاً Volume نام دارد؛ به بیان دیگر، Volume معمولاً ناحیۀ در دسترس از یک پارتیشن دیسک برای ذخیره‌سازی دیتا است.

ایجاد، حذف، تغییر نام فایل‌ها، ایجاد فهرستی از محتویات دایرکتوری و غیره جزو عملیات رایج در فایل سیستم است (حتی برخی سیستم‌ها وجود دارند که یکسری عملیات کاستومایزشده به منظور رفع نیاز کاربران را ارائه می‌دهند.) در ارتباط با فایل سیستم و همچنین به منظور کسب اطلاعات بیشتر، توصیه می‌کنیم به مقالات مرتبط زیر مراجعه نمایید:

نتیجه‌گیری
ساختار یک فایل سیستم ممکن است بسیار پیچیده باشد و مسلماً بررسی تفاوت معماری فایل سیستم‌ها و تکنیک‌های بهبود عملکرد آن‌ها موضوع گسترده‌ای است که بخش‌هایی از آن در مقالات فوق پوشش داده شده است. بنابراین تعیین فایل سیستم مناسب برای یک سیستم‌عامل نیازمند آنالیز بنچمارک‌های زیاد به منظور آشنایی با سرعت و میزان اصطلاحاً Trade Off آن‌ها است.



:: بازدید از این مطلب : 4
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 12 فروردين 1404 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

فایل سیستم و انواع آن

تعریف فایل سیستم :

فایل سیستم روشی است برای ذخیره سازی و سازماندهی فایل­ های کامپیوتر که باعث دسترسی آسان به آن­ها می شود.

همچنین از سیستم فایل برای مدیریت نحوه ذخیره سازی و همچنین بازیابی اطلاعات استفاده می‌­شود. اگر فایل سیستم وجود نداشته باشد ابتدا و انتهای اطلاعات ذخیره شده تشخیص داده نمی شود.

حافظه­ های جانبی وسایل گوناگون اغلب برای سازگاری بیشتر از فایل سیستم FAT32 استفاده می­‌کنند اما در صورتی که حافظه ها بزرگ تر شوند به فایل سیستم NTFS نیاز پیدا می­‌کنند.

برخی از فایل سیستم ها نیز مخصوص به یک سیستم عامل هستند مثلا فایل سیستم +HFS با ویندوز سازگاری ندارد و برای سیستم عامل Mac OSX است. همچنین سیستم عامل ­های لینوکس فایل سیستم­ های مخصوص به خود را دارد.

 آشنایی با سیستم فایل ها برای کاربرانی که با گجت ها و ابزار مختلف کار می‌کنند واجب است. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم بیشتر با انواع فایل سیستم آشنا شویم :

آشنایی با فایل سیستم :

تفاوت در فایل سیستم های مختلف به این علت است که هر فایل سیستم از روش متفاوتی برای سازماندهی اطلاعات هارد دیسک استفاده می کند.

در پارتیشن بندی هر درایو با سیستم فایل مشخصی فرمت بندی می­‌شود. فایل سیستم با اعمال روشی داده های موجود بر روی درایو را جدا می کند و به قطعات جدا تبدیل می کند که این قطعات مجزا را اصطلاحا “فایل” می گوییم.

همچنین فایل سیستم دارای شاخصی است که لیستی از فایل ها و مسیر ذخیره شدن شان را نگهداری می‌کند.

در این حالت سیستم عامل بجای بررسی کردن کل درایو و پیدا کردن یک فایل می‌تواند به راحتی مکان فایل را پیدا کند.

علت زیاد بودن فایل سیستم ها:

فایل سیستم های گوناگون روش های مختلفی برای سازماندهی داده ها دارند. برخی فایل سیستم­ ها سریع تر هستند و برخی دیگر امنیت بیشتری دارند. بعضی با فضاهای کوچک سازگار هستند و بعضی با فضاهای بزرگ تر.

 برخی از فایل سیستم ها در برابر فایل های مخرب مقاومت دارند، اما برخی این ویژگی­ ها را نادیده گرفته و بر سرعت دسترسی تمرکز بیشتری دارند.

هیچ فایل سیستمی تمامی مشخصه های گفته شده را به صورت یک جا ارائه نمی کند. هر سیستم عاملی، فایل سیستم های مربوط به خودش را دارد و همچنین فایل سیستم های جدیدتر با فضاهای بیشتری سازگاری دارند و ویژگی های بیشتری دارند.

فایل سیستم مانند پارتیشن بندی نیست و بخشی از فضای ذخیره سازی محسوب نمی‌شود و در اصل روشی است برای ساماندهی و نامگذاری و تهیه لیست از فایل های موجود بر روی فضای ذخیره سازی.

 

معرفی انواع فایل سیستم :

در این بخش فایل سیستم­ های رایجی که استفاده می‌­شوند را مرور می ‌کنیم. البته تمامی اختلافات قابل ذکر نیست و در این بخش توضیح مختصری ارائه می دهیم:

FAT32:  

این فایل سیستم از قدیم برای ویندوز استفاده شده است اما برای بسیاری از حافظه ­های ذخیره سازی از جمله حافظه­ های ذخیره سازی قابل حمل همچون فلش مموری ها و کارت های حافظه بصورت پیش فرض استفاده می شود. و در اصل برای فضاهای ذخیره سازی با حجم کم کاربرد دارد. برای رسانه­ های ذخیره سازی با حجم بالا همچون درایوهای ۱ ترابایتی از فایل سیستم NTFS استفاده می­شود.

NTFS:

در نسخه های جدید ویندوز از XP به بالا برای فرمت پارتیشن ­ها از فایل سیستم NTFS استفاده می­ شود و می­توان از آن برای درایو­های دستگاه های جانبی نیز استفاده کرد.

+HFS:

در سیستم عامل مک برای پارتیشن­‌های داخلی از فایل سیستم +HFS استفاده می­ شود. البته بر روی سیستم عامل­ های مک  می­توان از فایل سیستم FAT32 هم برای خواندن و نوشتن اطلاعات استفاده کرد اما در NTFS می توان به صورت پیش فرض فقط اطلاعات را خواند.

ExT2/3/4:

این نوع از فایل سیستم ها در لینوکس مشاهده می شوند و نسخه ۲ این فایل سیستم قدیمی است و ویژگی­ هایی مانند نوشتن در حالت کرش رایانه و یا خاموش شدن آن را ندارد و اطلاعات از بین می­ رود. در نسخه ۳ این ویژگی ها اضافه شده است و این مشکلات برطرف شده اما سرعت فایل سیستم کاهش پیدا کرده است, نسخه ۴ جدیدتر و سریع‌تر است.

این نوع فایل سیستم ها در ویندوز و مک پشتیبانی نمی­ شوند. و برای دسترسی به فایل های ذخیره شده در این فرمت بندی به نرم افزار جداگانه ای نیاز است. برای همین پیشنهاد این است که پارتیشن های لینوکسی EXT4 و دستگاه های ذخیره سازی قابل حمل FAT32 یا NTFS باشند. لینوکس توانایی خواندن و نوشتن بر روی FAT32  و NTFS را دارد.

Btrfs:

این فایل سیستم نسل جدیدی از فایل سیستم های لینوکس است و در حال توسعه می­باشد. البته این فایل سیستم به صورت پیش فرض در توزیع های لینوکس وجود ندارد اما به زودی جایگزینی برای Ext4 خواهد شد. برای سیستم عامل های بر پایه یونیکس فایل سیستم های مختلفی وجود دارد.



:: بازدید از این مطلب : 1
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 12 فروردين 1404 | نظرات ()