نوشته شده توسط : کاریاب

آشنایی با انواع فایلهای صوتی و تصویری


به احترام درخواست دوست عزیزی که خواسته اند نحوه قراردادن فایلهای صوتی و تصویری در وبلاگها را آموزش دهیم لازم است قبل از آن یک آشنایی مختصر با انواع فایلهای صوتی تصویری پیدا کنید . البته موارد ذیل عمومی ترین انواع فایلها می باشند:

MP3

 


این فرمت که به عنوان محبوب‌ترین و اصلی‌ترین فرمت پخش موسیقی در اینترنت مورد استفاده قرار می‌گیرد، سال‌هاست به عنوان یک استاندارد بین‌المللی در بین تمامی نرم‌افزارها و سرویس‌های پخش موسیقی پذیرفته شده است. این فرمت با حذف بخشی از صداهای موجود در فایل‌های موسیقی که عمدتاً خارج از محدوده شنوایی انسان یا بسیار ضعیف هستند، حجم فایل‌های صوتی را به میزان قابل توجهی پایین می‌آورد و بدین ترتیب می‌توان تعداد زیادی فایل موسیقی را روی حافظه‌های کم‌حجم پخش‌کننده‌ها جا داد. یک فایل موسیقی معمولی با این حجم تقریباً چهار تا پنج مگابایت حجم دارد.

WAV

 


فایل‌های WAV با پسوند wav. مشخص می‌شوند و تقریباً به ‌وسیله تمام برنامه‌های ویندوزی که امکان پخش صدا را دارند، قابل پخش هستند. بیشتر تلفن‌های همراه موجود در بازار نیز که می‌توانند فایل‌های موسیقی را پخش کنند، می‌توانند از این فرمت به عنوان زنگ‌های پیش فرض استفاده کنند.
از آنجا که این فرمت از هیچ یک از روش‌های فشرده‌سازی اطلاعات استفاده نمی‌کند، حجم فایل‌های آن بسیار بالاست .

WMA

 


Windows Media Audio یا WMA، فرمت جدیدی است که از سوی مایکروسافت ارائه شده و حجم آن تا نصف همتای MP3 خود می‌رسد.
این فرمت که در ابتدا تنها از سوی خود مایکروسافت و نرم‌افزار پخش موسیقی رسمی ویندوز یعنی Windows Media Player پشتیبانی می‌شد، امروزه از سوی بسیاری از سایت‌های موسیقی به عنوان فرمت اصلی آهنگ‌های قابل دانلود پذیرفته شده است.
کیفیت فایل‌های WMA تفاوت چندان زیادی با آهنگ MP3 ندارد و گفته می‌شود که در حجم‌های خیلی پایین (حجم‌های در حد کیلوبایت) حتی کیفیتی بالاتر از MP3 را ارائه می‌دهد.
یک فایل معمولی موسیقی با این فرمت تقریباً بین دو تا سه مگابایت حجم دارد.
بنابراین در صورتی که پخش کننده شما امکان پخش این فرمت را دارد، بهتر است تمام آهنگ‌های خود را با این فرمت ذخیره و استفاده کنید.


Real Audio/Video

 

این فرمت که با پسوند‌های ( ra .ram .rm.) شناخته می‌شود، یک فرمت اختصاصی است که به شما امکان می‌دهد موسیقی‌های موجود در اینترنت را به صورت پیوسته بشنوید. به این قبیل از موسیقی‌ها Streaming Audio می‌گویند. برای گوش دادن به این فایل‌های موسیقی به نرم‌افزار Real Audio احتیاج دارید که نسخه رایگان آن از اینترنت قابل دریافت است.


AVI

 

این فرمت مخفف عبارتAudio Video Interleave است و یکی از معمول‌ترین فرمت‌های صوتی و تصویری در تجهیزات دیجیتالی به شمار می‌رود که از سوی شرکت مایکروسافت ارائه شده است. این فایل‌ها برای پخش به هیچ سخت‌افزار خاص و ویژه ایی نیاز ندارند. به همین خاطر، بسیاری از تولیدکنندگان محصولات چندرسانه‌ای و حتی سازندگان دوربین‌های دیجیتال ترجیح می‌دهند برای دستیابی به بازار بزرگ‌تری از کاربران، از این فرمت به عنوان فرمت پیش فرض ضبط و پخش استفاده کنند.


MPEG

این فرمت معمولاً نسبت به فرمت‌های رقیب همچون AVI و QuickTime کیفیت بالاتری دارد و برای فشرده‌سازی بیشتر فریم‌های تصویر، تنها تغییرات ایجاد شده در فریم‌های پشت سر هم را ذخیره می‌کند.
در این حالت دیگر لازم نیست هر فریم به صورت جداگانه ذخیره‌سازی شود سه استاندارد مهم‌تر MPEG عبارتند از:

MPEG-1 : کیفیت آن اندکی کمتر از کیفیت پخش ویدیوهای معمولی است.

MPEG-2  : کیفیت صدا در آن دقیقاً همان کیفیت سی‌دی صوتی است. این فرمت برای پخش روی استاندارد‌های مهم تلویزیونی مناسب است و به وسیله DVD-Romها مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ زیرا حجم یک فیلم دو ساعته با این فرمت تقریباً چند گیگابایت می‌شود!

MPEG-4 : از این فرمت برای تصاویر ویدیویی که قرار است از یک پهنای باند باریک عبور کنند و پخش شوند (مثلاً اینترنت یا شبکه) استفاده می‌شود. این فرمت امکان ترکیب با عکس‌ و انیمیشن‌های دو بعدی و سه‌بعدی را دارد .



:: بازدید از این مطلب : 11
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 14 فروردين 1404 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

انواع پسوند فایل اکسل و کاربردهای آن‌ها

زمانی که می‌خواهیم فایل اکسل را ذخیره کنیم، با فرمت های زیادی مثل فرمت Xlxs، Xls و فرمت txt مواجه می‌شویم. هر کدام از این فرمت‌ها کاربرد خاص خود را دارند. بسیاری از افراد نهایتاً با یک یا دوتا از این فرمت‌ها آشنا هستند و معمولا فایل‌های Microsoft excel را با آن ذخیره می‌کنند. اما سوال اینجاست، فرمت‌های دیگر اکسل به چه دردی می‌خورند؟ آیا آشنایی با این فرمت‌ها لازم است؟ برای پاسخ به این سوال قصد داریم در ادامه نوشته به معرفی انواع پسوند فایل اکسل پرداخته و کاربرد آن‌ها را بررسی کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

 

 انواع پسوند فایل اکسل

شرکت مایکروسافت همواره هزینه زیادی را برای بخش تحقیق و توسعه نرم افزارهای آفیس مثل ورد، پاورپوینت و اکسل اختصاص می‌دهد. بنابراین هنگامی که این شرکت، فرمت جدیدی را برای ذخیره فایل‌ها معرفی می‌کند، قطعا بهتر از فرمت‌های گذشته است و توصیه می‌شود از آن‌ها استفاده کنید.

در نسخه‌های قدیمی اکسل مثل نسخه 2003، بسیاری از کاربران فقط از فرمت Xls استفاده می‌کردند. اما از اکسل 2007 به بعد، فرمت‌های دیگری همچون Xlsx معرفی شدند. به فرمت‌های جدید مجموعه آفیس مثل pptx، docx، xlsm، xlsx و سایر پسوندها، Office Open XML File Formats می‌گویند. پرکاربردترین‌های پسوند فایل اکسل در ادامه مورد بررسی واقع شده‌اند.

۱. پسوند فایل اکسل XLS

اولین پسوند رایج در اکسل که در نسخه‌های قبل از 2007 استفاده می‌شد، xls است. بنابراین احتمال دارد این فرمت با اکسل‌های جدید به خوبی کار نکند. امنیت این فرمت ضعیف بوده و فرمول‌ها و داده‌ها در قالب‌بندی اولیه ذخیره می‌شود. چنانچه از نسخه‌های جدید اکسل استفاده می‌کنید، فایل‌های خود را با این فرمت ذخیره نکنید؛ مگر اینکه بخواهید فایل را در نسخه‌های قدیمی باز کنید.

 

Xls یک سری محدودیت دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • امکان استفاده از Slicer وجود ندارد.
  • به جای 1 میلیون سطر، فقط 65 هزار سطر خواهید داشت.
  • فرمت xls قابلیت ریکاوری ندارد و اگر بخشی از فایل خراب شد، کل فایل باز نمی‌شود.

زمانی که بخواهید یک فایل را در نرم آفزار اکسل با فرمت‌های قدیمی ذخیره کنید، با هشدار Compatibility مواجه خواهید شد. این هشدار به این معناست که شما نمی‌توانید برخی از ویژگی‌ها را در نسخه قبلی داشته باشید. به طور مثال اگر از توابع جدیدی مثل IFERROR در پروژه استفاده کرده باشید، موقع باز کردن در اکسل 2003 یا قبل از آن، با ارور #Name? مواجه خواهید شد.

۲. پسوند فایل اکسل xlsx

از سال 2007 به بعد، بهینه‌ترین پسوند برای فایل‌های اکسل، فرمت xlsx است. این پسوند با نسخه‌های جدید Excel سازگار بوده و داده‌ها را به صورت بهینه ذخیره می‌کند. همچنین امکان محافظت از فایل به وسیله رمز عبور نیز وجود دارد. ایکس ال اس ایکس یک فرمت رایج است که علاوه بر اکسل، امکان باز کردن آن با نرم افزارهای مشابه مثل Google Sheets و Apple Numbers و حتی در سیستم عامل‌های اندروید و آیفون هم وجود دارد. همچنین در سیستم عامل لینوکس نیز می‌توانید با نرم افزارهای مشابه مثل OpenOffice این فرمت را بازکرده و آن را ویرایش کنید. ذخیره فایل اکسل با فرمت xlsx معمولا پیشفرض است.

 

بنابراین در صورتی که برای انجام کارهای حسابداری، فرمول نویسی، مدیریت برنامه‌ها، محاسبات مالی، مدیریت اموال، مدیریت فاکتورها و ایجاد چک لیست از اکسل استفاده می‌کنید، حتما پروژه را با پسوند xlsx ذخیره کنید.

برخی از مزایای فرمت xlsx عبارتند از:

  • حجم کمتر: این فرمت، فایل‌ها را به صورت فشرده ذخیره می‌کند و گاهی مواقع تا 75 درصد از حجم کم می‌شود.
  • امکان بازیابی: از آنجایی که هر قسمت از فایل شیت به صورت جداگانه ذخیره می‌شود، در صورت خراب شدن بخشی از آن، امکان دسترسی به اطلاعات سایر بخش‌ها وجود دارد.
  • امنیت بالا: در فرمت xlsx، فایل‌های ماکرو ذخیره نمی‌شوند. به همین دلیل امنیت بالایی دارد.

دقت داشته باشید که نام پیش فرض فایل های اکسل xlsx است.

۳. فرمت اکسل XLSM

سومین پسوند فایل اکسل که می‌توانید پروژه‌های خود را با آن ذخیره کنید، XLSM (macro-enabledworkbooks) است. از این پسوند برای ذخیره فایل به همراه ماکرو استفاده می‌شود. بنابراین اگر در پروژه خود از ماکروها یا کدهای برنامه نویسی vba استفاده کرده باشید، حتما آن را با XLSM ذخیره نمایید. تنها تفاوتی که xlsm با xlsx دارد، همان بخش ماکرو است.

 

دقت داشته باشید، اگر در فایل از کدهای vba استفاده کرده باشید و فایل را با پسوند xlsx ذخیره کنید، امکان استفاده از کدها برای دفعات بعدی وجود ندارد.

۴. پسوند فایل اکسل xlsb

در ادامه معرفی آنواع پسوند در اکسل، به بررسی فرمت xlsb خواهیم پرداخت. حرف b در این فرمت به کلمه binary اشاره دارد. xlsb برای کار با داده‌ها و ماکروهای زیاد مناسب است؛ چرا که سرعت بالایی دارد و حجم فایل نهایی را کاهش می‌دهد. این پسوند جزو پسوندهای قدیمی محسوب می‌شود اما با این وجود، در نسخه‌های جدید نیز کاربرد دارد. ولی امکان دارد با برخی از برنامه‌های مشابه به خوبی کار نکند. پس اگر محاسبات پیچیده‌ای انجام می‌دهید یا تعداد داده‌ها بسیار زیاد است، فایل را با الگو xlsb ذخیره نمایید.

 

نکته‌ای که در مورد فرمت xlsb باید بدانید، این است که این پسوند قابلیت ریکاوری ندارد.

۵. فرمت فایل اکسل xltx

پسوند فایل اکسل بعدی که در این آموزش معرفی خواهیم کرد، xltx است. از این فرمت برای ذخیره‌سازی تمپلیت‌‌ها استفاده می‌کنند. تمپلیت‌ها یکی سری طراحی و قالب برای اکسل هستند که به صورت یک فایل آماده در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. به این صورت که یک قالب در اکسل طراحی و سپس ذخیره می‌شود. بعد از آن می‌توان از این الگو برای پروژه‌های جدید استفاده کرد. یعنی به جای اینکه یک طراحی را همیشه از صفر شروع کنید، یکبار آن را طراحی کرده و با فرمت xltx ذخیره می‌کنید.

 

۶. پسوند فایل اکسل xltm

این فرمت نیز شبیه به xltx است. با این تفاوت که امکان ذخیره ماکرو در آن وجود دارد. یعنی علاوه بر ذخیره قالب، امکان ذخیره کدهای نوشته شده به زبان vba را نیز فراهم می‌کند.

 

۷. فرمت اکسل CSV

CSV (Comma-separated values) یا داده‌های جداشده با کاما یک فایل txt ساده هست که هیچ فرمول یا قالب‌بندی خاصی ندارد. از این فایل متنی معمولا برای تبادل داده‌ها استفاده می‌کنند. نرم افزار مایکروسافت اکسل نیز از این فرمت پشتیبانی کرده و امکان باز کردن آن را فراهم می‌کند. فایل csv کاربردهای زیادی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به اکسپورت یا ایمپورت داده‌ها، امکان اضافه کردن ردیف و ستون به صورت نامحدود و باز و بسته کردن سریع فایل‌ها اشاره کرد. همچنین فایل نهایی نیز سایز بسیار کمی دارد.

دقت داشته باشید که این فایل یک txt یا متن ساده است و امکان قرار دادن فرمول یا قالب‌بندی در آن وجود ندارد. علاوه بر آن، فقط امکان ساخت یک ورک‌شیت امکان‌پذیر است.

پیشنهاد مطالعه: آموزش پرینت گرفتن در اکسل

۸. پسوند فایل اکسل XLC

از فرمت xlc برای ذخیره نمودارها، طرح‌بندی‌ها، قالب‌بندی و سبک‌ها در اکسل استفاده می‌شود. این مساله به کاربران کمک می‌کند تا با یکبار طراحی، امکان استفاده چندین باره از آن را داشته باشند. بنابراین اگر با ظاهر یکنواخت نمودارها و سایر المان‌های اکسل راحت نیستید، امکان طراحی و ذخیره آن‌ها با فرمت XLC وجود دارد.

۹. فرمت اکسل ODS

پسوند فایل اکسل دیگری که قصد معرفی آن را داریم، ODS است. زمانی که می‌خواهید به طور همزمان از اکسل و سایر برنامه‌ها مثل Liberoffice استفاده کنید، این پسوند کاربرد دارد. اما دقت داشته باشید که در این پسوند، متن و داده‌ها به خوبی ذخیره می‌شوند. اما امکان دارد سایر داده‌ها مثل قالب‌بندی‌ها، جداول و نمودارها به خوبی ذخیره نشوند.

۱۰. پسوند فایل اکسل TXT

هنگامی که از این پسوند برای ذخیره اکسل استفاده می‌کند، همه داده‌ها به صورت مقدماتی و بدون هیچگونه استایل یا قالبی ذخیره می‌شود. در واقع تنها چیزی که از فایل اکسل ذخیره می‌شود، فقط متن‌ها هستند. امکان باز کردن آن با همه برنامه‌های ویرایشگر متن نیز وجود دارد.

۱۱. فرمت PDF

یکی دیگر از پسوندهایی که در اکسل وجود دارد، PDF است. از این فرمت برای جابه‌جایی و انتقال داده‌ها استفاده می‌کنند. چرا که به راحتی دستکاری نمی‌شود و همه استایل‌ها و قالب‌بندی‌ها را حفظ می‌کند. به طوری که در همه سیستم عامل‌ها به یک شکل نشان داده می‌شود.

۱۲. سایر پسوندهای فایل اکسل

علاوه بر مواردی که در بالا معرفی کردیم، پسوندهای دیگری برای اکسل وجود دارد که عبارتند از:

  • XLT: این فرمت نسخه قدیمی XLT است که از آن برای حفظ ظاهر اسناد مختلف مثل فاکتورها و گزارش‌های مالی استفاده می‌کنند.
  • hta: هنگامی که فایل اکسل را با پسوند hta ذخیره می‌کنید، فایل اکسل به html تبدیل می‌شود. البته این پسوند در اکسل به صورت htm یا html وجود دارد.
  • XLR
  • XLW
  • XLK
  • XLD
  • DIF
  • XML

چطور پسوند فایل اکسل را مشخص کنیم؟

به طور پیش‌فرض، فایل‌های اکسل با پسوند xlsx ذخیره می‌شوند. اما اگر قصد دارید فایل با فرمت دیگری ذخیره شود، مراحل زیر را دنبال کنید.

  • در Excel بر روی File کلیک کرده و گزینه Save as را انتخاب کنید.

 

  • گزینه Browse را انتخاب نمایید.

 

  • در پنجره جدیدی که باز می‌شود و در بخش Save as type می‌توانید فایل را با یکی از پسوندها ذخیره کنید.

 

از کجا متوجه شویم فایل با چه فرمتی ذخیره شده است؟

اگر نمی‌دانید پسوند فایل اکسل چه چیزی است، بر روی فایل کلیک راست کرده و Properties را انتخاب کنید.

 

در پنجره جدیدی که باز می‌شود و در بخش Type of file، فرمت فایل قابل مشاهده است.

 

البته برای نمایش پسوند فایل‌ها در ویندوز می‌توانید تیک گزینه File name extensions را در This PC فعال کنید. با اینکار، پسوند هر فایلی که در کامپیوتر ذخیره شده باشد، نشان داده می‌شود.

مقایسه انواع فایل اکسل

انواع مختلفی از فرمت‌های فایل اکسل وجود دارد که هر کدام برای اهداف خاصی طراحی شده‌اند. در اینجا جدولی برای مقایسه انواع رایج فایل اکسل ارائه می‌شود:

 

فرمت فایلپسوندتوضیحاتمزایامعایبموارد استفاده
اکسل استاندارد ‎.xlsx فرمت پیش‌فرض اکسل از نسخه ۲۰۰۷ به بعد. بر اساس XML و فشرده‌شده است. حجم فایل کم، سازگاری بالا با نسخه‌های جدید اکسل، قابلیت بازیابی اطلاعات عدم پشتیبانی از ماکروها (به صورت مستقیم) ذخیره داده‌های جدولی، نمودارها، و محاسبات معمولی
اکسل با ماکرو ‎.xlsm مشابه ‎.xlsx اما از ماکروهای VBA پشتیبانی می‌کند. امکان خودکارسازی وظایف با استفاده از ماکروها خطر امنیتی بالقوه به دلیل وجود ماکروها، حجم فایل بیشتر نسبت به ‎.xlsx برنامه‌نویسی و خودکارسازی وظایف در اکسل
باینری اکسل ‎.xlsb فرمت باینری فشرده‌تر از ‎.xlsx حجم فایل بسیار کم، سرعت باز و ذخیره بالاتر سازگاری کمتر با برخی نرم‌افزارها ذخیره فایل‌های بسیار بزرگ برای افزایش سرعت
الگوی اکسل ‎.xltx فایلی که به عنوان الگو برای ایجاد فایل‌های اکسل جدید استفاده می‌شود. ایجاد قالب‌های استاندارد برای استفاده مجدد عدم ذخیره مستقیم داده‌ها ایجاد فرم‌ها، گزارش‌ها و قالب‌های آماده
الگوی اکسل با ماکرو ‎.xltm مشابه ‎.xltx اما از ماکروها پشتیبانی می‌کند. ایجاد الگوهای پیشرفته با قابلیت خودکارسازی خطرات امنیتی مشابه ‎.xlsm ایجاد الگوهای پیچیده با ماکرو
اکسل ۹۷-۲۰۰۳ ‎.xls فرمت قدیمی اکسل قبل از نسخه ۲۰۰۷. سازگاری با نسخه‌های قدیمی اکسل حجم فایل بیشتر، محدودیت در تعداد سطر و ستون، عدم پشتیبانی از ویژگی‌های جدید اکسل باز کردن فایل‌های قدیمی اکسل
فرمت متن جداشده با کاما ‎.csv فرمت متنی که داده‌ها با کاما از هم جدا می‌شوند. سازگاری بسیار بالا با نرم‌افزارهای مختلف، حجم فایل کم عدم ذخیره فرمول‌ها، نمودارها و قالب‌بندی انتقال داده بین نرم‌افزارها

از کدام نوع فایل باید استفاده کنید؟

انتخاب نوع فرمت اکسل بستگی به نیازهای شما دارد. اگر فقط به ذخیره داده‌های ساده جدولی و محاسبات معمولی نیاز دارید، فرمت ‎.xlsx بهترین گزینه است؛ زیرا حجم کمتری دارد و با نسخه‌های جدید اکسل سازگار است. اگر از ماکروها برای خودکارسازی وظایف استفاده می‌کنید، باید از فرمت ‎.xlsm استفاده کنید، اما به مسائل امنیتی مربوط به ماکروها توجه داشته باشید. برای انتقال داده بین نرم‌افزارهای مختلف، فرمت ‎.csv مناسب است، زیرا تقریباً توسط همه نرم‌افزارها پشتیبانی می‌شود.



:: بازدید از این مطلب : 11
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 14 فروردين 1404 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

فرمت عکس چیست؟ انواع فرمت تصویر و زمان استفاده از آنها

اگر با سوال “فرمت عکس چیست” مواجه شده اید در جای درست قرار دارید. در این مقاله ما شما را با فرمت تصویر و انواع آنها و همچنین زمان استفاده از آنها آشنا می کنیم.

فرمت عکس چیست؟

فرمت های فایل تصویری ابزاری استاندارد برای سازماندهی و ذخیره تصاویر دیجیتال هستند. فرمت فایل تصویری ممکن است داده ها را در فرمت فشرده نشده، فرمت فشرده (که ممکن است بدون اتلاف یا با اتلاف باشد) یا فرمت برداری ذخیره کند.

هر فرمت عکس برای استفاده متفاوتی بهینه شده است، به همین دلیل درک تفاوت های آنها و دانستن زمان استفاده از آنها ضروری است.

بیش از 90 درصد از وب‌سایت‌ها شامل تصاویری در محتوای خود می‌شوند، زیرا تمایل دارند با استفاده از اینفوگرافیک یا اسکرین شات، توجه خوانندگان را به خود جلب کنند یا اطلاعات پیچیده‌ای را توضیح دهند. تصاویر همچنین می توانند باعث ایجاد تبدیل و ترویج اشتراک گذاری اجتماعی شوند.

با این حال، اگر از فرمت عکس مناسب استفاده نمی کنید، ممکن است در نهایت سرعت سایت خود را کاهش دهید یا خطاهای ناخواسته ای ایجاد کنید و در نتیجه تجربه کاربری بدی ایجاد کنید.

در ادامه توضیحات لازم را ارئه می دهیم که به شما کمک می‌کند تا تفاوت‌های بین فرمت‌های تصویر و زمان استفاده از هر یک از آنها را بهتر درک کنید

انواع فایل های تصویری – رستر در مقابل وکتور

قبل از اینکه در مورد تفاوت بین گرافیک رستر (شطرنجی) و وکتور (برداری) صحبت کنیم، مهم است که تفاوت بین فشرده سازی lossy و lossless را درک کنیم.

Lossy و less به عنوان تکنیک های فشرده سازی در نظر گرفته می شوند، در حالی که رستر و وکتور انواع فایل های تصویری هستند.

فشرده سازی Lossy  (با اتلاف) فرآیندی است که برخی از داده های تصویر شما را حذف می کند. در حالی که این امر حجم فایل را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد، کیفیت تصویر را نیز کاهش می دهد.

در همین حال، فشرده سازی less  (بدون اتلاف) تنها ابرداده های غیر ضروری را از بین می برد. این فقط کمی حجم فایل را کاهش می دهد، اما کیفیت تصویر را حفظ می کند.

تصاویر شطرنجی می توانند دارای اتلاف یا بدون اتلاف باشند، در حالی که تصاویر برداری نه اتلاف دارند و نه بدون اتلاف، زیرا اندازه آنها در حال حاضر کوچک است – بنابراین، آنها نیازی به فشرده سازی ندارند.

برای انتخاب اینکه کدام فرمت فایل برای شما بهترین است، باید کیفیت تصویر را در نظر بگیرید، اینکه انتظار دارید بازدیدکنندگان شما با چه سرعتی تصاویر را باز کنند و چه مقدار فضای برای ذخیره آنها دارید.

فرمت های فایل تصویر رستر

تصاویر رستر (شطرنجی) از شبکه هایی از نقاط ریز مربعی به نام پیکسل تشکیل شده اند. هر پیکسل حاوی یک رنگ است که برای تشکیل تصویر با یکدیگر ردیف می شوند. هر چه رزولوشن بالاتر باشد، جزئیات بیشتری را می توان در یک تصویر مشاهده کرد.

تصاویر رستر معمولاً اندازه فایل های بزرگتری نسبت به تصاویر برداری دارند. نمونه‌هایی از فرمت‌های فایل رستر عبارتند از JPEG، GIF و PNG – اینها رایج‌ترین انواع فایل‌های تصویری در وب هستند.

از تصاویر raster برای تصاویر پیچیده با لبه های صاف و شیب رنگی مانند پروژه های طراحی گرافیکی و عکس ها استفاده کنید.

هر پیکسل در فایل های رستر دارای رنگ، موقعیت و نسبت مشخصی با توجه به وضوح است. این بدان معناست که اگر اندازه تصویر را تغییر دهید، پیکسل ها برای پر کردن فضای اضافی کشیده می شوند و تصویر شما را تار، مخدوش یا پیکسل می کند.

فرمت های فایل تصویر وکتور

تصاویر وکتور (برداری) از مسیرهایی ساخته می شوند که بر اساس معادلات ریاضی هستند.

یک مسیر توسط یک نقطه شروع و پایان تعریف می شود که توسط خطوط و منحنی ها به هم متصل می شوند. این می تواند یک خط مستقیم، یک مربع یا یک شکل منحنی باشد. هر مسیر ممکن است دارای ویژگی های مختلفی باشد، مانند رنگ دور، رنگ پر و ضخامت.

از آنجایی که تصاویر برداری بر اساس الگوریتم‌ها تعریف می‌شوند – نه با تعداد مشخصی از پیکسل‌ها – می‌توان آن‌ها را بدون تحریف یا افت کیفیت بزرگ کرد.

آنها معمولاً اندازه فایل های کوچکتری نسبت به رستر دارند. نمونه هایی از انواع فایل های تصویر برداری EPS، SVG و AI هستند.

مردم اغلب از فایل‌های تصویر برداری برای لوگوها، آیکون ها یا فونت‌ها استفاده می‌کنند – تصاویری که انتظار می‌رود در هر شرایطی مقیاس‌پذیری انعطاف‌پذیری داشته باشند.

در تصویر وکتور، بر خلاف رستر، با زووم کیفیت تصویر کاهش داده نمی شود!

8 فرمت رستر برتر

اکنون که تفاوت های اصلی بین تصاویر رستر و وکتور را یاد گرفتید، بیایید به پرکاربردترین فرمت های فایل برای بهینه سازی تصویر بپردازیم که منجر به عملکرد بهتر وب سایت می شود. ما به مزایا و معایب هر فرمت، پشتیبانی از مرورگر و سیستم عامل و اینکه هر فرمت برای چه مواردی بهترین استفاده را دارد، خواهیم پرداخت.

1. JPEG و JPG

توجه به این نکته مهم است که JPEG و JPG فرمت‌های فایل یکسانی هستند، با مخفف‌ها و پسوندهای فایل متفاوت. Joint Photographic Experts Group (JPEG) یک تصویر رستر با فشرده سازی با اتلاف است.

فشرده‌سازی با اتلاف آن به این معنی است که JPEG برخی از داده‌ها را حذف می‌کند تا اندازه فایل آن را کاهش دهد، که در عوض کیفیت تصویر آن را کاهش می‌دهد. اندازه فایل نسبتا کوچک آن به شما امکان می دهد فضای بیشتری را روی دیسک یا کارت حافظه خود ذخیره کنید.

معمولاً برای ذخیره تصاویر در دوربین های دیجیتال و چاپ استفاده می شود، تا زمانی که نیازی به ویرایش بیشتر نداشته باشید. JPEG یک فرمت عکس مسطح است، به این معنی که تمام ویرایش ها در یک لایه ذخیره می شوند و شما نمی توانید تغییرات را برگردانید. همچنین برخلاف PNG و GIF از شفافیت پشتیبانی نمی کند.

JPEG یک انتخاب عالی برای استفاده از وب است. بازدیدکنندگان سایت شما می توانند تصاویر را به سرعت بارگذاری کنند، در حالی که افت کیفیت به سختی قابل مشاهده است. همچنین برای اشتراک‌گذاری تصویر مناسب است زیرا کیفیت پایین آن نشان می‌دهد که JPEG‌ها حجم فایل نسبتاً کمی دارند.

JPEG یکی از رایج ترین فرمت های فایل است. علاوه بر این، شما حتی می توانید تصاویر را به فرمت پیشرونده JPEG تبدیل کنید تا تصاویر را حتی سریعتر در وب سایت خود بارگذاری کنید. این قابل درک است زیرا فایل های JPEG از همه مرورگرها و سیستم عامل ها پشتیبانی می کنند و فشرده سازی نسبتاً مطلوبی را ارائه می دهند.

همه مرورگرهای اصلی مانند گوگل کروم، سافاری و موزیلا فایرفاکس از اولین نسخه خود از این نوع فایل تصویری پشتیبانی می کنند.

با این حال، JPEG بهترین گزینه برای تصاویر با خطوط متن، مانند اسکرین شات های آموزشی و اینفوگرافیک نیست. این به دلیل فشرده سازی تصویر با اتلاف است، که ممکن است خواندن متن در تصویر شما را سخت کند.

2. PNG

Portable Network Graphics (PNG) یک رستر با فشرده سازی بدون اتلاف است.

از آنجایی که PNG بدون اتلاف است، داده های اصلی خود را حفظ می کند و کیفیت آن ثابت می ماند. این باعث می شود که PNG کیفیت تصویر بالاتری نسبت به JPEG داشته باشد و در عین حال جزئیات و کنتراست رنگ خود را حفظ کند.

متن در PNG واضح‌تر از JPEG به نظر می‌رسد، و آن را انتخاب بهتری برای گرافیک‌هایی می‌کند که بر متن‌هایی مانند اسکرین شات، اینفوگرافیک یا بنر تأکید دارند.

فرمت فایل PNG برای استفاده دیجیتالی بهینه شده است و آن را به رایج ترین فرمت عکس تبدیل می کند. همچنین از رنگ های بیشتری نسبت به فرمت GIF پشتیبانی می کند – PNG می تواند تا 16 میلیون رنگ را مدیریت کند، در حالی که GIF فقط از 256 رنگ پشتیبانی می کند.

این به شما امکان می دهد تصاویر پر جنب و جوش بیشتری داشته باشید، در حالی که فایل های PNG نیز می توانند شفافیت را حفظ کنند و آنها را به انتخابی ایده آل برای لوگو تبدیل کند.

اگر از PNG برای عکس های با وضوح بالا استفاده می کنید، فایلی بزرگتر از JPEG ایجاد می کند. با این حال، این یک انتخاب فرمت عالی برای نمایش تصاویر با کیفیت بالا مانند آثار طراحی و عکس‌ها برای وب‌سایت‌های نمونه کار است. فقط مواظب باشید زیاد از آن استفاده نکنید و سایت خود را کند نکنید.

اگرچه امکان ویرایش فایل‌های PNG بدون از دست دادن کیفیت آنها وجود دارد، PNG به دلیل وضوح نسبتا پایین آن در مقایسه با فرمت‌های بهینه چاپ مانند AI و TIFF بهترین انتخاب برای مقاصد چاپ نیست.

PNG توسط تمام مرورگرهای اصلی و نمایشگرهای تصویر استاندارد سیستم عامل پشتیبانی می شود.

3. BMP

فایل‌های تصویری Bitmap (BMP) رسترهایی هستند که پیکسل‌های مجزا را ترسیم می‌کنند و در نتیجه فشرده‌سازی کمی روی یک تصویر داده می‌شود.

فایل های BMP بزرگتر و غیرعملی برای ذخیره یا پردازش هستند و کیفیت آنها به طور قابل توجهی بهتر از فرمت های تصویر رستر مانند PNG یا WebP نیست. این باعث می شود فایل های BMP بهترین انتخاب برای استفاده از وب نباشند.

همه مرورگرها و سیستم عامل های اصلی و اکثر نمایشگرها و ویرایشگرهای تصویر پیش فرض مانند MS Paint از BMP پشتیبانی می کنند.

BMP یکی از رایج‌ترین فرمت‌های فایل تصویری بود، اما امروزه به دلیل ماهیت بهینه‌نشده‌اش منسوخ شده است.

4. GIF

Graphics Interchange Format (GIF) یک رستر است که از فشرده سازی بدون اتلاف استفاده می کند.

با این حال، فایل های گیف 8 بیتی هستند که فقط می توانند 256 رنگ را نمایش دهند. این بدان معناست که GIF نسبت به سایر فرمت های رستر  کیفیت کمتری دارد. برای مقایسه، JPEG می تواند تا 24 بیت در هر پیکسل را ارائه دهد که 16777216 تنوع رنگی را ارائه می دهد.

محدودیت 8 بیتی آن، اندازه فایل را کوچک نگه می‌دارد، و GIF را به فرمتی مناسب برای ایجاد محتوای انیمیشن کوتاه جذاب تبدیل می‌کند.

صرف نظر از کیفیت تصویر محدود آن، بسیاری از مردم از GIF استفاده می کنند، زیرا وسیله ای برای ارائه محتوای بصری دقیق تر از یک تصویر ثابت است.

GIF توسط تمام مرورگرها و سیستم عامل های اصلی و همچنین نمایشگرهای تصویر استاندارد آنها پشتیبانی می شود.

5. TIFF

Tagged Image File Format (TIFF) یک تصویر رستر است که از فشرده سازی با اتلاف پشتیبانی می کند، اما مردم معمولاً از TIFF به عنوان یک فرمت عکس بدون اتلاف استفاده می کنند. TIFF و TIF فرمت‌های یکسانی هستند، فقط با مخفف‌ها و پسوندهای فایل تصویری متفاوت.

فایل های TIFF به دلیل کیفیت بالای تصویر معمولاً برای مقاصد چاپ استفاده می شوند. بسیاری از اسکنرها نیز از فرمت TIFF برای حفظ کیفیت تصاویر یا اسناد اسکن شده استفاده می کنند.

ذخیره فایل های خود در فرمت TIFF به شما این امکان را می دهد که لایه های آنها را حفظ کنید، به این معنی که امکان ویرایش بیشتر آنها وجود دارد. با این حال، فایل های TIFF را بزرگتر می کند.

با وجود کیفیت بالای آن، TIFF به طور خودکار توسط هیچ مرورگر اصلی پشتیبانی نمی شود. برای رندر کردن یک فایل TIFF در مرورگر وب خود باید افزودنی ها را نصب کنید.

برای باز کردن فایل‌های TIFF در رایانه محلی، از یک ابزار ویرایش یا انتشار گرافیکی حرفه‌ای مانند Adobe Photoshop استفاده کنید. اگر از ویندوز استفاده می کنید، می توانید یک فایل TIFF را با Windows Photo Viewer باز کنید.

6. HEIF

High-Efficiency Image File Format (HEIF) یک نوع رستر است که بر اساس نقشه برداری پیکسلی است، به این معنی که با بزرگنمایی کیفیت تصویر کاهش می یابد.

HEIF قرار است رقیب مستقیم JPEG باشد. با این حال، HEIF دو برابر بیشتر از فرمت JPEG راندمان فشرده سازی دارد. با همان اندازه فایل، HEIF می تواند کیفیت تصویر بسیار بهتری را نسبت به رقیب خود ارائه دهد.

نقطه ضعف HEIF این است که از سیستم عامل محدود پشتیبانی می کند و از مرورگر وب پشتیبانی نمی کند. فقط macOS Sierra، iOS 11 و نسخه‌های بعدی از HEIF پشتیبانی می‌کنند – و این شامل پشتیبانی Safari نمی‌شود.

تا کنون، HEIF توسط چندین دستگاه جدیدتر برای ذخیره تصاویر با کیفیت بالاتر استفاده می شود و اندازه فایل ها را بهینه تر از JPEG ارائه می دهد.

7. RAW

RAW یک فرمت فایل تصویری است که توسط دوربین های دیجیتال برای ذخیره تصاویر با کیفیت کامل استفاده می شود. مردم معمولا از فایل های RAW برای پس از تولید، مانند روتوش عکس ها استفاده می کنند.

RAW بر روی یک کانال رنگی 14 بیتی کار می کند، در حالی که JPEG به عنوان یک فایل 8 بیتی استاندارد شده است. انعطاف پذیری بیشتری در تغییر رنگ ها و کنتراست تصویر در طول پس از تولید می دهد، زیرا حاوی داده های تونال و رنگ بیشتری است.

با این حال، این تصاویر با کیفیت بالا باعث می‌شوند تا RAW حجم فایل‌های بزرگی داشته باشد. یک فایل تصویری RAW می تواند صدها مگابایت وزن داشته باشد.

فایل‌های تصویری RAW برای وب‌سایت‌ها یا اشتراک‌گذاری مناسب نیستند، زیرا هدف اصلی آن‌ها تسهیل پس‌تولید است.

برای مشاهده تصاویر RAW در سیستم عامل ها، باید از نرم افزارهای حرفه ای ویرایش عکس مانند فتوشاپ و Adobe Lightroom استفاده کنید. اگر از macOS استفاده می کنید، می توانید تصاویر RAW خود را با استفاده از iCloud Photos و Apple Photos ویرایش کنید.

8. PSD

Photoshop Document (PSD) یک نوع فایل بومی ادوبی فتوشاپ برای ذخیره تصاویر و کارهای در حال انجام است. این یک رستر با فشرده سازی بدون اتلاف است.

به طور معمول دارای اندازه فایل های بزرگ است زیرا یک فایل PSD حاوی تمام عناصر بصری Adobe Photoshop مانند لایه ها، مسیرها و فیلترها است. این عناصر باعث می‌شوند که فایل‌های PSD کاملاً قابل ویرایش و سفارشی‌سازی باشند و به شما این امکان را می‌دهند که ویرایش پروژه را تا زمانی که از نتیجه راضی باشید ادامه دهید.

5 فرمت وکتور برتر

اگر پروژه شما نیاز به استفاده از تصاویر برداری دارد، هنوز چند گزینه وجود دارد که باید در نظر بگیرید. برخی از آنها به طور مستقیم با نرم افزار مورد استفاده شما مرتبط هستند، مانند INDD و AI، اما برخی دیگر به اهداف شما مانند انتشار لوگو یا چاپ بستگی دارند.

1. SVG

Scalable Vector Graphics (SVG) یک فرمت فایل مبتنی بر وکتور است. این بدان معناست که وقتی یک تصویر SVG را بزرگ می کنید، کیفیت تصویر خود را از دست نمی دهد.

SVG یک فرمت عکس مبتنی بر XML است که برای گرافیک های دو بعدی و انتشار وب بهینه شده است. همچنین برای وارد کردن آثار هنری از برنامه‌های گرافیکی دوبعدی به نرم‌افزار مدل‌سازی سه بعدی مفید است.

این امکان وجود دارد که SVG را مستقیماً به عنوان کد CSS در یک صفحه وب قرار دهید. همچنین دارای اندازه فایل های کوچکی است که فقط مقدار کمی از حجم ذخیره سازی شما را می گیرد. این دو عامل باعث می شود SVG سومین فرمت رایج فایل تصویری برای وب سایت ها باشد.

SVG از تصاویر شفاف پشتیبانی می‌کند و می‌تواند شامل انیمیشن باشد، اما بهتر است با اشکال ساده مانند لوگوها، آیکون ها یا تصاویر ساده استفاده شود.

این فرمت برای نمایش و چاپ تصاویر پیچیده با عمق رنگ بالا نامناسب است زیرا با استفاده از نقاط و مسیرها رندر می شود.

همه مرورگرهای وب اصلی از این فرمت فایل تصویری پشتیبانی می کنند. با این حال، ویرایشگرهای تصویر پیش‌فرض در هیچ سیستم‌عاملی معمولاً از SVG پشتیبانی نمی‌کنند. این به این دلیل است که SVG برای تصاویر پیچیده مانند عکس ها نامناسب است و ویرایشگرهای تصویر پیش فرض سیستم عامل عمدتا برای نمایش تصاویر پیچیده استفاده می شود.

با این حال، اکثر نرم افزارهای تصویرسازی از SVG پشتیبانی می کنند و قادر به مشاهده این فرمت هستند.

2. EPS

Encapsulated PostScript (EPS) یک وکتور با فشرده سازی بدون اتلاف است. برای ذخیره تصاویر یا کارهای طراحی گرافیکی در نرم افزارهای تصویرسازی مانند Adobe Illustrator و CorelDraw استفاده می شود.

مانند SVG، EPS در ابتدا به عنوان یک سند مبتنی بر متن توسعه داده شد که اشکال و خطوط را با کد مشخص می کند. با این حال، پیکسل ها و رنگ ها را مانند فرمت های فایل تصویر شطرنجی ترسیم نمی کند. این رویکرد کد منجر به این می شود که EPS قادر به مقیاس بندی بدون اتلاف باشد.

مانند TIFF، فایل های EPS نیز به طور گسترده برای مقاصد چاپ استفاده می شوند.

از نرم‌افزار تصویرسازی برای مشاهده فایل‌های EPS در همه سیستم‌عامل‌ها استفاده کنید، زیرا EPS توسط هیچ مرورگر وب اصلی پشتیبانی نمی‌شود و با استفاده از نمایشگرهای پیش‌فرض تصویر قابل مشاهده نیست.

3. PDF

Portable Document Format (PDF) ممکن است به عنوان یک قالب سند آشناتر باشد، اما می توان از آن برای ذخیره تصاویر نیز استفاده کرد.

یک فایل PDF با همان زبان پست اسکریپت EPS ساخته شده است. بنابراین PDF یک انتخاب عالی برای چاپ است. این یک وکتور با فشرده سازی بدون تلفات است که به شما امکان می دهد یک تصویر PDF را تا جایی که می خواهید بزرگ کنید.

همچنین بهترین گزینه برای گزارش های بصری تعاملی یا اینفوگرافیک است زیرا قابل نمایه سازی است و متن قابل جستجو دارد. همچنین امکان گنجاندن عناصر تعاملی در PDF، به عنوان مثال، پیوندها و دکمه‌های CTA وجود دارد.

همه مرورگرهای اصلی از فرمت PDF پشتیبانی می کنند، اما شما نمی توانید از PDF برای نمایش تصاویر به عنوان محتوای وب استفاده کنید. امکان گنجاندن آن به عنوان بخشی از محتوای خود وجود دارد، اما فایل PDF در یک برگه جداگانه باز می شود.

اگر می خواهید فایل های PDF را در هر سیستم عاملی مشاهده کنید، نمی توانید آنها را با استفاده از نمایشگر تصویر بومی سیستم عامل یا نرم افزار ویرایش تصویر مشاهده کنید. در عوض، به سادگی از ویرایشگرهای استاندارد اسناد مانند MS Word، Open Office یا Google Docs استفاده کنید.

اگر از وردپرس به عنوان CMS خود استفاده می کنید، از افزونه نمایش PDF استفاده کنید تا بازدیدکنندگان سایت شما بتوانند فایل های PDF را در مرورگر خود مشاهده کنند.

4. INDD

InDesign Document (INDD) یک فرمت عکس برداری است که توسط Adobe InDesign برای ذخیره فایل های پروژه استفاده می شود. Adobe InDesign یک نرم افزار نشر رومیزی است که عمدتاً برای کار بر روی طرح بندی یا طراحی صفحه برای استفاده چاپی و دیجیتالی استفاده می شود. به عنوان مثال، مجلات، روزنامه ها و بروشورها.

یک فایل INDD شامل تمام عناصر پروژه، مانند محتوای صفحه، سبک‌ها و نمونه‌های رنگی است، بنابراین می‌توانید بعداً آنها را سفارشی یا ویرایش کنید. یک فایل INDD می‌تواند حاوی چندین صفحه باشد که در نتیجه حجم فایل‌های بزرگی ایجاد می‌شود.

درست مانند PSD، شما باید Adobe InDesign را روی رایانه خود نصب کنید تا این فرمت را به صورت محلی در هر سیستم عاملی مشاهده کنید، زیرا هر نمایشگر تصویر پیش فرض از INDD پشتیبانی نمی کند. INDD همچنین یک قالب امن برای وب نیست، به این معنی که نمی توانید آن را مستقیماً در هیچ مرورگری باز کنید.

5. AI

همچنین از خانواده نرم افزارهای Adobe، Illustrator Artwork (AI) قالبی بومی برای نرم افزار گرافیک برداری Adobe Illustrator است. شما می توانید یک تصویر و پروژه آن را ذخیره کنید، چه کامل باشد و چه هنوز در وضعیت در حال انجام کار. فایل های AI در درجه اول برای ایجاد تصاویر و هنرهای برداری استفاده می شوند.

از آنجایی که AI یک وکتور است، می‌توانید تصاویر AI را به اندازه‌ای که می‌خواهید بزرگ یا کوچک کنید. یک فایل AI شامل تمام عناصر طراحی AI، از جمله خطوط و اشکال است که به شما امکان می دهد فایل را بعدا ویرایش کنید. این لایه پیچیده محتوا باعث شد که AI حجم فایل های نسبتا زیادی داشته باشد.

مانند فرمت های فایل تصویری خاص ادوبی، AI توسط هیچ مرورگر و نمایشگر تصویر پیش فرض سیستم عامل پشتیبانی نمی شود. تنها راه برای مشاهده این فرمت از طریق خود Adobe Illustrator است.

جمع بندی

استفاده از فرمت های عکس مناسب به شما کمک می کند تا بهترین عملکرد را برای یک نیاز خاص داشته باشید. برای مثال، اگر از فرمت‌های مناسب برای بهینه‌سازی وب‌سایت خود استفاده کنید، سرعت بارگذاری سریع‌تر و در کل تجربه کاربری بهتری خواهید داشت.

اکنون که متوجه شدید مزایا و تفاوت‌های بین 13 فرمت تصویری که ما توصیه می‌کنیم چیست، در اینجا فهرستی مفید از زمان استفاده از این فرمت‌ها و بهترین زمان اجتناب از آنها آورده شده است:

  • JPEG – برای تصاویر وب، اشتراک گذاری تصویر، ذخیره فایل ها در دوربین و چاپ. با این حال، بهترین انتخاب برای تصاویر متمرکز بر متن نیست.
  • PNG – برای تصاویر وب، تصاویر متمرکز بر متن، لوگوها و تصاویر با وضوح بالا عالی است. انتخاب عالی برای مقاصد چاپ نیست.
  • BMP – توسط تمام مرورگرهای اصلی و بینندگان تصویر، از جمله قدیمی ترین نسخه های آنها، پشتیبانی می شود. اکنون این قالب به طور کلی منسوخ شده است.
  • GIF – ایده آل برای انیمیشن های ساده و نمایش مراحل آموزشی. برای تصاویری که نیاز به رنگ های غنی دارند مناسب نیست.
  • TIFF/TIF – فرمتی عالی برای چاپ و اسکن اسناد. برای استفاده از وب مناسب نیست.
  • HEIF – برای ذخیره تصاویر با کیفیت بالا در دستگاه‌های جدیدتر استفاده می‌شود و اندازه فایل‌های بهینه‌تر را ارائه می‌دهد. اگر نیاز به دسترسی به تصاویر در مرورگرها و سیستم عامل های مختلف دارید، بهترین انتخاب نیست.
  • RAW – برای عکس های با کیفیت بالا. برای استفاده از وب یا اشتراک گذاری تصویر مناسب نیست.
  • PSD – فرمت Adobe Photoshop برای پروژه های طراحی گرافیکی قابل ویرایش. برای استفاده از وب و تصاویر آماده چاپ مناسب نیست.
  • SVG – برای تصاویر وب، تصاویر با اشکال ساده، تصاویر دو بعدی و وارد کردن تصاویر دو بعدی به نرم افزار مدل سازی سه بعدی عالی است. برای نمایش تصاویر دقیق با عمق رنگ بالا، مانند عکس، مناسب نیست.
  • EPS – از آن برای چاپ، تصاویر و کارهای طراحی گرافیک استفاده کنید. برای عکس مناسب نیست.
  • PDF – برای چاپ، گزارش های بصری تعاملی و اینفوگرافیک عالی است. اگر نیاز به ویرایش بیشتر در تصاویر دارید مناسب نیست.
  • INDD – در Adobe InDesign برای ذخیره طرح‌بندی‌های قابل ویرایش یا طرح‌های صفحه استفاده می‌شود. برای استفاده از وب مناسب نیست.
  • AI  – در Adobe Illustrator برای ذخیره گرافیک های برداری قابل ویرایش استفاده می شود. برای استفاده از وب مناسب نیست.


:: بازدید از این مطلب : 7
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 14 فروردين 1404 | نظرات ()
نوشته شده توسط : کاریاب

رمت‌ های صوتی انواع مختلفی دارند. احتمالا برای شما هم پیش آمده که فایل صوتی خود را در دستگاه بگذارید ولی اجرا و پخش نشود. در این صورت گفته می‌شود از فرمت فایل پشتیبانی نمی‌شود. دلیل اصلی، یکسان نبودن فرمت فایل شما با فرمت پشتیبانی شونده‌ی دستگاه است. در این مواقع نیاز به نرم‌افزارهایی دارید که بتواند یک فرمت را به فرمت دیگر تبدیل کند. حالا سوال مهم این است که فرمت‌ های صوتی چیست و چه انواعی دارد؟ در این مقاله شما را با فرمت صوتی و انواع آن آشنا خواهیم کرد و برایتان کاربرد هر فرمت را توضیح می‌دهیم تا به شما کمک کنیم بهترین فرمت مناسب کارتان را برگزینید.

انواع فرمت‌ های صوتی:

دو نوع فرمت صوتی فشرده و غیر فشرده وجود دارد که حاوی دیتاهایی به شکل موج هستند. فرمت های صوتی در عناصری مانند حجم، بیت ریت، میزان کیفیت و… متفاوت هستند. برای تشخیص فایل‌ها باید به پسوند آن‌ها که در انتهای نام فایل آمده دقت کنید. به طور مثال Seashore.wav، نشان می‌دهد که فرمت صوتی فایل Wav است. در ادامه به انواع این فرمت‌ها می‌پردازیم.

فرمت صوتی فشرده شده:

این فرمت خود به دو دسته طبقه بندی می‌شود.

1-فرمت صوتی فشرده‌شده به همراه افت کیفیت: فرمت‌های کاهش یافته‌ای هستند که در زمان فشرده سازی مقداری از اطلاعات آن‌ها از بین می‌رود. برای مثال وقتی یک فایل صوتی در فرمت MP3 فشرده می‌شود، طول امواجی که انسان قادر به شنیدن آن نیست را حذف می‌کند. این موضوع سبب کاهش حجم فایل می‌گردد. اگر عمل فشرده سازی زیاد باشد، کیفیت کار بشدت افت می‌کند. از مهم‌ترین فرمت‌های این دسته به موارد زیر اشاره می‌کنیم و هرکدام را برایتان شرح می‌دهیم.

MP3 ، WMA ، AAC ، OGG ، RA ، M4A

MP3:

اِم‌پی‌تری یکی از پرکاربردترین، معروف ترین و محبوب ترین فرمت‌ها در جهان است. بسیاری از از پلیر یا پخش کننده‌های امروزی قادر به اجرای فایل فشرده شده با این فرمت هستند و نیازی به تبدیل و حتی تنظیم خاصی ندارند. یکی از مزیت‌ها در این فرمت امکان انتخاب درجه‌ی فشرده سازی است که شما می‌توانید از بین حجم و کیفیت فایل نهایی، انتخابتان را به راحتی و به دلخواه انجام دهید.

WMA:

ارائه این فرمت صوتی از شرکت مایکروسافت صورت گرفته که با فشرده‌سازی عالی، کیفیت مطلوبی را نمایش می‌دهد. امروزه این فرمت در همه دستگاه‌های پخش‌کننده وجود دارد. کیفیت فرمت WMA کیفیتی برابر با است MP3 دارد ولی نصف این فرمت فضا اشغال می‌کند. برای کاربرانی که دغدغه‌ی کمبود فضا دارند، استفاده از فرمت WMA بسیار مناسب می‌باشد.

ACC:

این فرمت در مقایسه با فرمت‌های دیگر پیشرفته‌تر بوده و کیفیت به مراتب بهتری ارائه می‌دهد. پشتیبانی از صداهای چند کاناله، از ویژگی‌های این فرمت می‌باشد.

AAC:

یا Advanced Audio Coding با استفاده از روش کدگذاری پیشرفته، کیفیت بسیار خوبی دارد. پشتیبانی از صدای چندکاناله هم جزو مزیت‌های فرمت AAC است. با بهره گیری از این فرمت می‌توان کانال‌های مختلف صدا را از هم جدا کرد و هم چنین وضوح آن را افزایش داد. در ضمن این فرمت از بیت ریت متغیر نیز پشتیبانی می‌کند. برای اطلاعات بیشتر و تخصصی تر به این نکته هم اشاره می‌کنیم که فرمت AAC یکی از متداول ترین فرمت‌ها برای ایجاد تِرک‌های صوتی فیلم‌هایی است که دارای صدای دالبی هستند. البته اگر می‌خواهید از صدای دالبی با کیفیت‌تری لذت ببرید و پخش کننده‌ی رده‌بالایی دارید، پیشنهاد می‌کنیم فایل‌های دارای فرمت AC3 و DTS را برای شنیدن انتخاب کنید.

OGG:

فرمت تقریباً جدیدی است که قرار بود جای MP3 را بگیرد ولی شکست خورد. این فرمت جایگاهی در دنیای حرفه‌ای صدا و یا موزیک ندارد. می‌توان گفت نوعی تبدیل از فرمت‌های دیگر است. در برهه‌ای از زمان کمپانی‌های دیجیتال از این فرمت استفاده می کردند ولی طولی نکشید تا استفاده از آن به‌شدت کم شد.

 RM یا RA:

این فرمت مخصوص گوش دادن به موزیک و فیلم به‌صورت آنلاین می‌باشد. کیفیت معمولی دارد و برای ضبط صدا مناسب نمی‌باشد.

MP4:

فرمت MP4 مخصوص شرکت اپل است و تقریباً مشابه MP3 است ولی از آن فشرده‌تر است و حجم کم‌تری را در اختیار می‌گیرد. از لحاظ کیفیت تفاوت چندانی ندارند. تقریباً تمامی دستگاه‌ها از این فرمت پشتیبانی می‌کنند. البته بجز بعضی از دستگاه‌های خانگی و خودروها. درواقع این فرمت یک فایل صوتی به صورت فشرده است با حجم و کیفیت بالا.

در ضمن در این فرمت تمایز صداها از یکدیگر نسبت به فایل MP3 بهتر است. M4A با AAC یا ALAC کدگذاری می‌شود. برخی از اطلاعات فایل اصلی در هنگام فشرده‌سازی و تبدیل به این فرمت حذف می‌شود. برخی از مدیا پلیرها می‌توانند فایل‌های با این نوع فرمت را بدون تغییر پخش کنند اما برای پخش با سایر مدیا پلیرها باید پسوند فایل را به MP4 تغییر دهید. در نهایت مسلماً پشتیبانی از فایل MP3 گسترده‌تر است و پلیرهای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری بیشتری از آن پشتیبانی می‌کنند.

2-فرمت صوتی فشرده‌شده بدون افت کیفیت: در این فرمت، اطلاعات همانطور که ضبط شده‌اند ذخیره می‌شوند و هیچ گونه عمل فشرده سازی صورت نمی‌پذیرد. از مهم‌ترین فرمت‌های این دسته نیز به موارد زیر اشاره می‌کنیم.

CDDS ، WAV، FLAC، ALAC

CDDA:

همان فرمت CD های صوتی است که توسط ضبط و سی‌دی پلیرها قابل‌ اجرا می‌باشد.

WAV:

یکی از قدیمی‌ترین فرمت‌ های صوتی است که برای ویندوز، فرمتی استاندارد می‌باشد. WAV فرمت چندان فشرده‌ای نیست و معمولاً حجم بالایی دارد. هر دقیقه صدا در این فرمت حدود ۱۰ مگابایت حجم دارد. کاربرد WAV در تدوین فیلم، انیمیشن و صداگذاری است. دیگر آن که WAV در صدر باکیفیت‌ترین فرمت‌های صوتی قرار دارد و می‌تواند بیت‌ریت بسیار بالاتری نسبت به MP3 ارائه دهد. دلیل افزایش حجم و کیفیت صدا در قسمت‌های خاصی از فایل صوتی، شکل ذخیره‌سازی داده‌ها است. تهیه فایل صوتی با فرمت WAV با فشرده‌سازی فایل اصلی امکان‌پذیر است اما روش استانداردی محسوب نمی‌شود.

همانطور که اشاره کردیم این فرمت صوتی معمولاً در کامپیوترهای دارای ویندوز استفاده می‌شود. برای فهم بهتر نحوه‌ی کارکرد WAV، یک مثال ساده می‌زنیم. زمانی که موج دریا به بالاترین ارتفاع خود می‌رسد، آب دارای بالاترین قدرت ممکن است و بیشترین صدا را دارد؛ این موضوع در مورد امواج داده‌های ذخیره‌شده در این فرمت نیز کاملاً صدق می‌کند. از ویژگی‌های آن می‌توان به این نکته اشاره کرد که می‌تواند فرمت‌های مختلفی را در خود جای دهد و به همین دلیل برای ساخت موسیقی حرفه‌ای کاملاً مناسب است. از معایب WAV می‌توان به پشتیبانی نکردن برخی از پلیرهای سخت‌افزاری از این فرمت اشاره کرد.

FLAC:

محبوب‌ترین فرمت فشرده بدون افت کیفیت است که در سال 2001 معرفی شد. امروزه تمامی موزیک پلیرهای کامپیوتری توانایی پخش این فرمت را دارند اما دستگاه‌های سخت‌افزاری هنوز قادر به پخش آن‌ها نیستند. ساختار این فرمت اندکی پیچیده است و در مقایسه با فرمت‌های رایج کمتر استفاده می‌شود. اگرچه این فرمت مزایای خاص خودش را دارد اما نرم‌افزارهای خاصی از آن پشتیبانی می‌کنند و این موضوع باعث شده استفاده از آن راحت نباشد.

در فرایند فشرده‌سازی این فرمت صوتی هیچ‌یک از اطلاعات اصلی آن حذف نشده و با فایل اصلی کیفیت یکسانی دارد اما حجم آن به میزان قابل‌ توجهی کمتر از فایل اصلی است. طبیعتا حجم کمتر باعث می‌شود زمان دانلود و آپلود فایل‌های دارای این فرمت نسبت به فایل اصلی به میزان قابل‌ توجهی کاهش یابد. برای اطلاعات بیشتر به مواردی از قبیل عمق بیت تا ۳۲ کیلوبیت و سمپل ریت تا ۹۶ کیلوهرتز اشاره می‌کنیم. بنابراین کیفیت صدا می‌تواند حتی از فایل اصلی هم بیشتر شود. این فرمت می‌تواند برای تهیه فایل‌های صوتی بسیار باکیفیت استفاده شود.

ALAC:

فرمت ALAC برای شرکت اپل است و با هدف ارائه فشرده‌سازی با بیشترین کیفیت در سال 2004 معرفی شد.

فرمت صوتی فشرده نشده:

این دسته بدون کوچکترین فشرده سازی در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. درواقع همان فرمت صوتی فشرده شده بدون افت کیفیت است و معروف ترین این دسته WAV می‌باشد.

اکنون که اطلاعات بیشتری نسبت به قبل در خصوص فرمت‌ های صوتی پیدا کردید، حال می‌خواهیم چند نکته‌ی مهم در این خصوص را برایتان بنویسیم تا اگر هنوز هم برای انتخاب فرمت مناسب کارتان دچار شک هستید، نگران نباشید و درست انتخاب کنید.

  • اگر کیفیت و خروجی کار برای شما بسیار اهمیت دارد و یا اگر شما تدوین گر صدا هستید، یادتان باشد از فرمت فشرده نشده هم چون RAW استفاده کنید.
  • اگر به شنیدن موزیک با بهترین کیفیت علاقه دارید، حواستان باشد از فرمت‌های فشرده شده بدون افت کیفیت بهره ببرید. در این مورد بهترین گزینه فرمت FLAC می‌باشد. به خاطر داشته باشید پخش کننده‌ی شما نیز باید دارای قابلیت پخش کیفیت انتخابی شما باشد.
  • اگر عادت دارید همیشه موزیک گوش دهید ولی درعین حال به فکر فضای ذخیره سازی هستید، می‌توانید از یکی از فرمت‌های فشرده شده با افت کیفیت استفاده کنید. اگر نظر ما را بخواهید، پیشنهاد ما استفاده از فرمت محبوب  MP3 است.
  • اگر پادکستر هستید و برای ضبط پادکست نیاز به ضبط صدا دارید توصیه می‌کنیم از wav برای ضبط استفاده کنید اما خروجی خود را به صورت  mp3  تهیه کنید.
  •  درصورتی‌که هدفون گران‌قیمت دارید و می‌خواهید موزیک‌هایتان همان‌طوری که هستند شنیده شوند و هزینه دانلود برایتان اهمیت ندارد اما کیفیت عالی برایتان الویت است، پیشنهاد ما استفاده از فرمت FLAC است.


:: بازدید از این مطلب : 11
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 14 فروردين 1404 | نظرات ()